2014. október 18., szombat

Mantelsonndeg - kabátvasárnap


Luxemburgi jeles napok sorozat - 3.


Jaj, erről már olyan régen szerettem volna írni. Ez nem lesz egy hosszú bejegyzés, csak egy olyan kis picurka, mint a “Perecvasárnap”, de ez is kihagyhatatlan.

Szóval, ott kezdem, hogy mi magyarok eléggé el vagyunk kényeztetve az üzletek vasárnapi meg éjszakai nyitvatartásával. Itt Luxemburgban - és ezen a környéken a szomszédos országokban - ez nem divat. Nagyon kivételes eseménynek, és hónapokkal előre meghirdetett akciónak számít, ha a boltok mégis kinyitnak vasárnap. Bár megjegyzem, hogy amikor tíz évvel ezelőtt ideköltöztünk a nagy üzletközpontok még nem voltak nyitva a decemberi hónapok vasárnapjain, de pár éve már észrevettem, hogy egyre több üzletközpont kénytelen élni ezzel a lehetőséggel a decemberi bevásárlási dömping miatt. Nos ennyit elöljáróban.




A Mantelsonndeg viszont egy több évtizedre visszanyúló tradíció a Nagyhercegségben, amikor vasárnap is nyitva tartanak a boltok, legfőképp a ruházati boltok. A kabátvasárnap általában a Mindenszentek előtti utolsó vasárnapra esik, és régebben azt a célt szolgálta, hogy a vidéki lakosság a nagyvárosok boltjaiban még a téli hideg előtt beszerezhesse a meleg holmikat, közte a kabátot. 

Ezen a vasárnapon nemcsak a lehetőség adott a vásárlásra, de olyan kedvezményekkel is csábítanak, melyekkel legközelebb csak a januári leértékeléseken találkozhatunk majd. Tíz, húsz, sőt egyes boltok harminc százalékkal is olcsóbban adják a kabátot, és az őszi szezon ruháit. Ha erre járnak, ki ne hagyják!



Ezzel a bejegyzéssel kívánok kellemes kabátvásárlást Mindenkinek!


Utóirat 2015 márciusából: Sajnálattal közlöm, hogy a második bekezdésem eleje teljesen érvényét vesztette :-(