2012. május 6., vasárnap

A luxemburgi trónörökös eljegyzése


2012. április 26-án a világ és Luxemburg huszonéves hajadonai lemondóan sóhajthattak fel, mikor hivatalosan is bejelentették Vilmos (Guillaume), a luxemburgi hercegi trón örökösének eljegyzését Stéphanie de Lannoy-val. Egy évvel korábban a másik Vilmos (William) cambridge-i hercegről kellett lemondania a hercegnői életről ábrándozó leányoknak, most Vilmos (Guillaume) luxemburgi trónörökösről. Nem tudom, volt-e olyan, aki a kissé meghízott Albert monacói hercegről álmodozott volna, de tavaly nyáron ugyebár őt is lefoglalta egy dél-afrikai úszónő. Ezzel elkelt Európa utolsó, még agglegény trónörököse. És miután egyre több polgári származású ara jelenik meg e kiváló pedigréjű úriemberek oldalán, a sóhajok még fájdalmasabbak lehetnek, hiszen ott motoszkálhat az érzés: akár mi is lehettünk volna azok!

Gondoljanak csak Vilmos, brit trónörökös feleségére, a polgári származású Kate Middletonra, vagy apukájának újabb feleségére, Camillára. Hollandiában Vilmos-Sándor (Willem-Alexander) trónörökös az argentin Maxima Zorreguietát választotta, akinek apja mezőgazdasági miniszter volt az argentin diktatúra idején. Fülöp (Felipe) spanyol herceg 2004-ben vette feleségül az elvált Letizia Ortiz Rocasolanót, aki televíziós újságíróként és bemondóként dolgozott. Haakon norvég koronaherceg felesége a polgári származású Mette-Marit Tjessem ráadásul még egy másik házasságból származó kisfiút is vitt a házasságba. Viktória svéd koronahercegnő választottja Daniel Westling egy edzőterem tulajdonosa. A dán koronaherceg, Frigyes (Frederik) felesége egy ausztrál hölgy, Mary Elizabeth Donaldson, akivel egy ausztrál pubban ismerkedett meg. Albert monacói hercegről pedig már volt szó... Mindenkit felsoroltam? Azt hiszem.

Nos láthatják, hogy ma már az az általános, hogy a trónörökösök szerelemből házasodnak, és nem a szomszédos uralkodóházak, korban hozzájuk illő tagjai közül, dinasztikus érdekekből választanak maguknak párt. Tehetik, hiszen a 21. századi monarchiákban az uralkodók már csakis protokolláris szerepet játszanak. Tevékenységük szinte megegyezik a köztársasági elnökök tevékenységével. Csak hogy őket nem lehet leváltani, ha plagizáltak, és nem kell őket 5-6 évente újraválasztani.




Vilmos és Stephanie a belga Paris Match oldalán




Vilmos luxemburgi trónörökös viszont szakított ezzel a mostani trenddel, és nemesi származású barátnője kezére húzta a gyémántgyűrűt április 27-én Colmar-Bergben, a családi kastélyban. Ezzel most ők lettek a különcök, a különlegesek, azzal együtt, hogy ez a frigy is igaz szerelmen alapul.

Stephanie Lannoy, nemcsak nemesi származású, de ugyanúgy belga, mint Vilmos nagypapájának, János (Jean) nagyhercegnek a felesége. A belga királyi családból származó Sarolta nagyhercegnő (Josephine-Charlotte) azonban 2005-ben meghalt, így ő már nem ünnepelhetett az unokájával, és az újabb kékvérű menyecskével. Rossz nyelvek szerint ő ugyanis jobban szerette a kékvérű családtagokat, és ezt fia, a jelenlegi nagyherceg Henrik (Henri) párválasztásánál szóvá is tette. Most azonban, feltételezésem szerint, kétszeresen is boldog lenne a nagymama.

Stephanie 1984. február 18-án született Belgium flamand részén, Ronse-ban. Gyermekkorát a családi birtokon, egy varázslatos, 1561-ben épült, várárokkal körülvett kastélyban töltötte, a château d’ Anvaing-ben. Tényleg varázslatos, hiszen a körülötte lévő várárok úgy tele van vízzel, hogy a kastély olybá tűnik, mintha egy tó közepére épült volna. Ez a kastély Stephanie-n kívül arról is híres még, hogy 1940. május 28-án a belga hadsereg kapitulációját itt írták alá. A kastély hatalmas, na de kellett is oda a nagy kastély, a rengeteg szoba, ahol nyolc gyerek volt! Stephanie a legkisebb, a nyolcadik ebben a sokgyerekes nemesi családban. Életéről annyit lehet tudni, hogy egy ideig Belgiumban, majd Észak-Franciaországban járta iskoláit. Az egyetemi tanulmányait a leuveni katolikus egyetemen német szakon, majd Berlinben folytatta. Szeret hegedülni, zongorázni, úszni és síelni. Egy évig Moszkvában élt, ahol oroszt tanult és az orosz irodalmat tanulmányozta. Németországban egy befektetési vállalatnál dolgozott. Beszél németül, franciául és angolul.

Stephanie édesapja Philippe de Lannoy gróf, édesanyja, neve kimondhatatlanságából ítélve, hasonlóan nemesi származású lehet, Alix della Faille de Leverghem. A Lannoy-család a 13. századból eredezteti nemesi címét. A család férfitagjai között hős lovagok,  államférfiak és az Aranygyapjas (Toison d’Or) rend tagjai voltak. Egyik leghíresebb ősük, akinek a grófi címet is köszönhetik, Charles de Lannoy volt. Ő volt az, aki az 1525-ös páviai csatában győzelemre vitte V. Károly spanyol király és német-római császár seregeit I. Ferenc francia királlyal szemben. I. Ferenc fogságba esett, így szabadulása fejében lemondott Lombardiáról, és a madridi békével lezárult az itáliai háború. Na persze, ez is csak addig tartott, amíg I. Ferenc kiszabadulván újra nem kezdte az egészet. Charles de Lannoy egy ideig Nápoly alkirályi címét is viselte.






A friss jegyespár család körben, szintén a Paris Match oldalán




Vilmos (Guillaume) herceg 1981. november 11-én született. Lorentzweilerben járt általános iskolába, ezután a Robert Schuman Gimnáziumba ment. Egy svájci magániskolában, a Collège Alpin Beau Soleil-ben fejezte be középiskolai tanulmányait. 2000-ben, amikor édesapja átvette a nagyhercegi teendőket édesapjától Jánostól, belőle hivatalosan is trónörökös lett. 2001 és 2002 között Nagy-Britanniában a királyi katonai akadémián Sandhurstben tanult. Ezután politikatudományt tanult Nagy-Britanniában és Franciaországban. Korábbi barátnői közül legismertebb Pia Haraldsen tévés személyiség, akivel a korábban említett Haakon norvég koronaherceg esküvőjén találkoztak, de e kapcsolatnak másfél év után vége lett.

Vilmos és Stephanie közös barátok révén találkoztak először úgy öt éve, és feltételezhetőleg két éve kezdtek el randizni és együtt járni. Kapcsolatukat egészen eddig titokban tartották, bár 2011 novemberében, a trónörökös 30. születésnapján az udvar hivatalosan is bejelentette, hogy Vilmosnak barátnője van, de a személyét nem árulták el. Most április 26-án azonban a herceg büszkén mutatta be ország-világnak jegyesét. Október 20-án pedig esküvő lesz, és ásó-kapa-nagyharang sem választhatja el őket.



Ebben a témában írtam még:

Vilmos és Stephanie esküvője