2011. július 2., szombat

Hol rejtegetik az élelmiszert Luxembourgban?

Biztosan sokan ismerik azt a közhelyes megállapítást, miszerint Magyarországon minden sarkon van egy kocsma. Én ehhez még hozzá szeretném tenni: és mellette egy kis közért. A legtöbb túlzó általánosítással szemben ezekben, azért lássuk be, van valami. Ezeket a fontos “közintézményeket” Magyarországon nem kell keresni, előbb-utóbb úgy is szembejön velünk egy. Nos, én meglehetősen el is voltam kényeztetve emiatt. Legalábbis ezt éreztem, amikor Luxembourg városába érkezve, kétségbeesetten róttam az utcákat, hogy egy kis boltot találjak, ahol legalább pár alapélelmiszert meg tudok vásárolni. Elkövettem azt a hibát, hogy a belvárosból kiindulva, annak egy kilométeres körzetében kerestem. Itt azonban, leginkább bankokat, elegáns butikokat, irodaházakat és éttermeket találtam. Élelmiszerboltot sehol.

Ma már természetesen tudom, hogy van egy a belvárosban is, csak sajnos jól eldugva, egy cipőbolt és egy optikai szalon között elterülő belső udvarban, legesleghátul. Az Alima meglehetősen sokoldalúan felszerelt élelmiszerbolt, ami a Porte Neuve 11. szám alatt található a luxembourgi értéktőzsde szomszédságában. Ha nem találnánk, akkor keressük az egyetlen helyet a belvárosban, ahol koldus ücsörög. Érdekes módon mindig más és más a koldus személye, de biztos pontként, itt valahogy mindig üldögél egy. Talán azért, hogy ha valaki a tőzsdéről kilép biztosan belebotoljon, és ezzel hívja fel a figyelmet a nagy társadalmi igazságtalanságokra.

Az Alimának ezen kívül van még egy boltja a Gare-nál, a vasútállomás környékén, a Fort Bourbon 11. szám alatt. A másik kettőhöz, amit a honlapjuk szerint még Luxembourg városában működtetnek, eddig nem volt szerencsém, de állítólag létezik - az egyik Belair-ben, a másik a belvárosi park mellett, az Avenue Emile Reuter 19. számon.




Alima reklám a merli parknál



A Gare környéke egyébként inkább hasonlít arra, amit egy nagyvárostól megszoktunk, elvárunk. Errefelé sokféle ember fordul meg, emiatt nagy a nyüzsi, és persze a boltok is sokfélébbek. Itt lehet találni akciós üzleteket, vagy csak egyszerűen olcsóbb árakkal dolgozó boltokat. A Gare környékén élelmiszerboltból is több van. A Gare épületéből kilépve, ha jobbra fordulunk, egyből egy Delhaize-t találunk. Ez a belga élelmiszerlánc sok luxemburgi magyar kedvence, de engem annyira nem győzött meg. Nem rossz, de szerintem van nála jobb is.

Az, hogy nem ide járok rendszeresen vásárolni, abban valószínűleg nagy szerepe van annak is, hogy sokáig volt egy alapvető problémám a Delhaize-zel: nem tudtam, hogyan kell kiejteni a nevét. Bármennyire is nevetségesnek tűnik, ez nagyon el tudta venni a kedvemet, hogy a Delhaize hűséges vásárlója legyek. Hiszen, ha megkérdezik tőlem, hogy mit és hol vettem, akkor csak körülírni tudtam volna a boltot. Ez a baj, ezekkel a belga cégekkel, amelyeknek flamandos vagy németes hangzású neveit franciásan kell kiejteni! A szegény távolról jött ember meg csak értetlenkedik. Ott van például a Neuhaus nevű belga csokoládézó. Mit gondolnak hogyan ejtik ki a nevét errefelé? Nem, véletlenül sem nójhauz-nak, hanem nöusz-nak.  A Delhaize-t pedig dölez-nek kell mondani.




"Dölez" a Gare-nál



Na, vissza a vasútállomásra! A Gare környékén, a Rue de Strasbourg 32. számon található még egy másik  közért, amelynek neve Cactus. És, ha már így szóba jött a Cactus, akkor elárulom, hogy nekem ez az egyik kedvencem, bár én nem a Gare-nál lévő boltjukba, és nem is az Avenue Pasteurön lévő, limpertsbergi  Cactus Marché-ba járok. Már évek óta a Belle Etoile bevásárlóközpontot látogatom, illetve az ottani Cactus szupermarketet. Ez egy száz éve luxemburgi tulajdonban lévő cég, ami nagyon jó minőségű árucikkeket kínál. Húsért csak ide jövök, különösen ha nem rágós marhára vágyom. És milyen jó, hogy ennek az üzletnek legalább egyszerűen ki lehet ejteni a nevét!

Általában minden városrészben található egy élelmiszerbolt, ami nem hangzik valami soknak. Ráadásul vannak olyan városrészek, ahol szinte egy sincs. Ott van mindjárt Kirchberg, az európai uniós negyed, ahol az Auchan bevásárlóközpont található. Ez azonban a lakott területtől távol, Kirchberg szélén fekszik, tehát még a kirchbergi lakosok is csak autóval, vagy busszal tudják megközelíteni. Ahogy egyik ismerősöm fogalmazott egyszer, itt minden az autósokra van kitalálva, és tényleg, a nagy bevásárlóközpontok  mind Luxembourg város szélén vagy a mellettük lévő településeken épültek fel. A már  említett Belle Etoile és a City Concord bevásárlóközpont is Bertrange-ban van.




Az Auchan bevásárlóközpont Kirchbergben



Egy ideje már lehetőségünk van interneten bevásárolni. A Delhaize Direct és az Auchan Drive egy olyan szolgáltatást nyújt, ami időhiányban küzdőknek, gyerekeseknek vagy netán agorafóbiásoknak való. Az interneten online kiválaszthatjuk azokat az élelmiszereket, amikre szükségünk van, majd az üzlet dolgozói összeállítják nekünk, mi pedig az előre megadott időpontban érte megyünk az áruért. A két cég között az a különbség, hogy míg a Delhaize nem pakol be az autóba – csak összekészíti egy bevásárlókocsiba az árukat –, addig az Auchan igen. Az Auchannál egy műanyag, Drivebox fantázianevű dobozba tesznek mindent, amit aztán az Auchan dolgozói beraknak a kliens autójába. Ezt a dobozt a következő ilyen vásárláskor kell majd visszavinni. Az Auchannál lehet online fizetni, míg a Delhaize-nél ott helyben fizetünk. Egyik barátnőm, aki dolgozó nő és két gyermek édesanyja, az ilyen bevásárlással akart időt spórolni. Ő a Delhaize-t választotta, de sajnos elszámoltak neki pár eurót. Mire elintézte, hogy visszakapja az elszámolt összeget, végül több időt töltött a boltban, mintha rutinosan, a sorok között haladva betette volna kosarába a megszokott és hiányzó dolgokat. Látszik, hogy egy új szolgáltatásról van szó, ebbe még bele kell tanulniuk.

Luxembourgban jelenleg egyetlen olyan internetes luxemburgi cég van, akik házhoz szállítják egy közért kínálatával megegyező termékeiket. A Luxcaddy árai ugyan meglehetősen borsosak, és a házhoz szállításért is felszámolnak díjat, de ezt simán megtehetik, mert ebben a kategóriában ők az egyetlenek. Ugyan a német Bofrost is szállít házhoz, de ahogy a nevében is benne van, csak fagyasztott árukat.

Nos, szép hétvégét, és kellemes vásárlást Luxembourgban!