2013. február 17., vasárnap

Kérek egy kiskutyát!


Emlékeznek erre a 60-as évekbeli gyerekdalra? Mostanában nagyon sokszor meghallgattuk és énekeltük együtt a lelkes hangú gyermekelőadóval. Talán azért, hogy ráhangolódjunk a gazdivá válásra, na meg mert innentől kezdve a dal szövege kicsit ránk is igaz lett. “Mert oly rég szeretnék egy bozontos kiskutyát, Hogyha nem lesz fajtiszta az se baj...”

Nos igen, az előző bejegyzésben részletezett vetyengés után, végül sikerült választanunk magunknak egy házi kedvencet. Nemcsak hogy választottunk, de időközben meg is vásároltuk. Így aztán február közepétől kutyatulajdonosok lettünk, ráadásul meglehetősen titokban. Szerintem nagyon sok barátunk és ismerősünk, most innen értesül először erről a hírről. Azt hiszem sokan közülük csodálkozni is fognak, sőt talán egyesek meg is döbbennek majd, főleg azok, akik ismerték korábbi elvemet: “Kutya-macska csak kertes házba való!” Ezt az elvet adtam fel nemrég sok-sok áttanakodott nappal és éjszaka után.

Ott fejeztem be legutóbb, hogy Eszternek − az előző írásban részletezett okokból − szüksége volt egy kis kedvencre, akihez szólhat, akit babusgathat. Magányos, egyke kislányunk számára további előnyöket is tartogat egy kutya. Egy kutyával lehet szaladgálni a parkban, lehet vele együtt bóklászni és játszani. Ugyan a kutya sok luxemburgi játszótér területéről ki van tiltva, azért biztosan fogunk találni olyat, ahol meg fogják tűrni a kutyánkat. A mellettünk lévő kis játszótér például pont ilyen hely. A leghíresebb luxembourgi parkban, a merli parkban például lehet kutyát sétáltatni, csak a gyerekek játszótér részére nem lehet bevinni.

Attól kezdve, hogy a kutya mellett tettük le a voksot, még korántsem volt eldöntve minden. Az említett dalban a kisfiú egyáltalán nem volt válogatós, nekünk viszont nem volt mindegy, hogy egy lakásban milyen kutyát tartunk. Fontos szempont volt, hogy kicsi legyen, de nem extrémen kicsi, mert az számunkra nem túl esztétikus. Fontos volt, hogy lakásban is jól meglegyen, és ne legyen egy kis megátalkodott ördög, aki állandó ugatással érvényesíti az akaratát. Ezért kapásból kiesett két régi kedvencem a West Highland white terrier és a törpe schnauzer. Ugyanis mindkettő erős akaratú és egy kissé makacs eb, fajtájukra jellemző betegségekkel.






Ám létezik egy olyan fajta, ami minden általunk támasztott szigorú kritériumnak megfelelt: ez a bichon bolognese. A bolognese más bichonokhoz hasonlóan társasági kutya, azaz azért tenyésztették ki, hogy az embereket szórakoztassa, és hogy az ember kiváló társa legyen. Nem egy csaholós típus, hiszen a társasági kutyák tenyésztésénél fontos szempont volt a bosszantó ugatás kiküszöbölése. Nem egy ideges vagy izgága fajta. Mária Teréziának és Nagy Katalinnak is ilyen kutyája volt, mert biztosak voltak benne, hogy ez a kutya nem ugat bele a politikába és nem harap a nagykövetek fenekébe. Finom, puha szőre van, amit nem hullajt, tehát a lakás nem lesz tele a szőrével. Sőt, a kutya szagtalan! E két tulajdonsága miatt hipoallergén kutyának számít.

Miután előnyös tulajdonságai miatt megtaláltatott az ideális eb, már csak az volt a kérdés, hogy hol szerezzük be. Innen Luxemburgból, vagy valamelyik határon túli − belga, francia, német − településről, esetleg Magyarországról? Ez a kérdés is hamar eldőlt, hiszen Luxemburgban nem találtunk bolognese-tenyésztőt, a hozzánk legközelebbi kennel Hollandia északi részén lett volna. Ami meg végképp eltérített minket Nyugat-Európa eme régiójától, hogy a komolyabb tenyészetek 500 eurótól felfele kínálták kutyájukat, de általánosabb volt a 700 és 1000 euró közötti ár.







Ezért aztán elkezdtük nézegetni a magyarországi bolognese-tenyésztőket, azaz a weblapjukat, mert ekkora távolságból csak ez volt megoldható. Megállapítottuk, hogy Magyarországon a top ár az 500 euró, de ennél sokkal olcsóbban is árulnak bolognai pincseket. A magyarországi tenyésztőkkel kapcsolatban három elvárásunk volt: legyen kislány kutyusa, aki egészséges, és aki vagy a karneváli, vagy a húsvéti szünetre eléri a 8 hetes kort, azaz elválasztható. (Mi ugyanis csak ebben a két időszakban tudunk Magyarországra menni az iskola miatt.)

Az általunk kiválasztott tenyésztő, az El Pandilla Kennel tulajdonosa már több évtizede foglalkozik bolognesékkel, és 2012 december 9-én született kiskutyái a februári szünetre lettek pont 9 hetesek, azaz elhozhatóak. A kennel tulajdonosa, Erika a fajta kiváló ismerője, aki több szaklapba is írt már cikkeket. Tagja a Bichon Rescue Hungarynak, akik  kidobott vagy elkóborolt bichonok mentésével foglalkoznak. Megkeresik a régi gazdit, vagy ha szükséges újat keresnek nekik. Gondoskodnak róluk, és ha kell ivartalanítják őket. Erika 2005 óta már nem tagja a MEOE-nek (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete), hanem egy másik, független klubhoz, a Hunor Dog Clubhoz csatlakozott. Így az ő kutyusai bár rendelkeznek 4 generációra visszamenőleg származási lappal, de ezt nem ismeri el az FCI (Nemzetközi Kynológiai Szövetség).






Magyarországon ugyanis csak a MEOE ad ki olyan származási lapot, törzskönyvet, amit az FCI is elismer. Azaz, ha a kutyatartó a nemzetközi FCI által szervezett versenyekre akarja benevezni kutyusát, akkor olyan tenyésztőt kell választania, aki tagja a MEOE-nek. Tehát, ha a magyar kutyatenyésztő más, alternatív kutyaklub tagja, akkor ugyanúgy kap származási lapot, de ezzel nem versenyezhet FCI-rendezvényeken. Na de, mivel nekünk nem ez a célunk, így minket hidegen hagy a MEOE által kiadott törzskönyv. Nekünk az volt a fontos, hogy  a kutya egészséges legyen és ne legyenek azonos nagyszülei.

A mi bolognesénknek nincs tehát FCI-törzskönyve. Van viszont származási lapja, mikrocsipje, állatútlevele és határtalan cukisága. Van még neki egy szépségesen hangzatos neve is. Ő Rosabella El Pandilla, aki persze nekünk egyszerűen csak Rozi.







Ebben a témában írtam még:

Családi kedvenc