2014. október 18., szombat

Mantelsonndeg - kabátvasárnap


Luxemburgi jeles napok sorozat - 3.


Jaj, erről már olyan régen szerettem volna írni. Ez nem lesz egy hosszú bejegyzés, csak egy olyan kis picurka, mint a “Perecvasárnap”, de ez is kihagyhatatlan.

Szóval, ott kezdem, hogy mi magyarok eléggé el vagyunk kényeztetve az üzletek vasárnapi meg éjszakai nyitvatartásával. Itt Luxemburgban - és ezen a környéken a szomszédos országokban - ez nem divat. Nagyon kivételes eseménynek, és hónapokkal előre meghirdetett akciónak számít, ha a boltok mégis kinyitnak vasárnap. Bár megjegyzem, hogy amikor tíz évvel ezelőtt ideköltöztünk a nagy üzletközpontok még nem voltak nyitva a decemberi hónapok vasárnapjain, de pár éve már észrevettem, hogy egyre több üzletközpont kénytelen élni ezzel a lehetőséggel a decemberi bevásárlási dömping miatt. Nos ennyit elöljáróban.
A Mantelsonndeg viszont egy több évtizedre visszanyúló tradíció a Nagyhercegségben, amikor vasárnap is nyitva tartanak a boltok, legfőképp a ruházati boltok. A kabátvasárnap általában a Mindenszentek előtti utolsó vasárnapra esik, és régebben azt a célt szolgálta, hogy a vidéki lakosság a nagyvárosok boltjaiban még a téli hideg előtt beszerezhesse a meleg holmikat, közte a kabátot. 

Ezen a vasárnapon nemcsak a lehetőség adott a vásárlásra, de olyan kedvezményekkel is csábítanak, melyekkel legközelebb csak a januári leértékeléseken találkozhatunk majd. Tíz, húsz, sőt egyes boltok harminc százalékkal is olcsóbban adják a kabátot, és az őszi szezon ruháit. Ha erre járnak, ki ne hagyják!Ezzel a bejegyzéssel kívánok kellemes kabátvásárlást Mindenkinek!


Utóirat 2015 márciusából: Sajnálattal közlöm, hogy a második bekezdésem eleje teljesen érvényét vesztette :-(


3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Mónika,
nemrég költöztünk Luxembourgban és sokat segítettek az általad írt bejegyzések az itteni "boldogulásban". A párom kapott itt állást, én silány angol nyelvtudásommal nem nagyon boldogulok, eldöntöttem, hogy megtanulok franciául. Kérdésem, hogy Te hol tanultál itt franciául? Hol tudnék államilag támogatott helyen tanulni?
Köszönöm segítséged!
Üdvözlettel,
Otilia

Gui írta...

Szia! Örülök, hogy hasznosnak találtad a blogot :-) Én itt tanultam: http://www.insl.lu, de ennél hatékonyabb nyelviskolák is vannak, bár kétségtelenül többe kerülnek! Sok sikert és boldogságot az itteni életetekhez!

Unknown írta...

Szia, nagyon szépen köszönöm az iskola elérhetőségét és jókívánságaid. Minden jót kívánva, Otilia