2010. november 13., szombat

Génaveh

Nem vagyok különösebben édesszájú, de néha azért elcsábulok egy-egy minőségi édesség kedvéért. Konstans kedvenceim például a Lindt-csokik, amiket még a szupermarketek polcairól is játszi könnyedséggel leemelhetek. Fogyókúra, paleodiéta ide vagy oda, az ember lánya ugyanis mindig talál valami megfellebbezhetetlen okot arra, amiért sürgősen szüksége lehet egy kis csokoládéra.






Mikor kiköltöztünk Luxemburgba természetesen végigjártuk az itt fellelhető csokoládéboltokat is. Luxembourg belvárosában, a Grand Rue-n mindjárt kettő is van, a Leonidas és a Neuhaus. Ezek viszont legnagyobb bánatomra nem luxemburgi, hanem belga csokoládéházak. Megvan viszont az az előnyük, hogy a belvárosban sétálva az ember bármikor betévedhet hozzájuk. Ez sajnos nem mondható el az általam nemrég felfedezett Génaveh-csokiboltról, ami Strassenben, a Route d’Arlon 281-es szám alatt található. Ide határozott céllal és nagy elszántsággal kell menni, mivel ez nagyon-nagyon messzire található a belvárosi promenádolástól, ráadásul a parkolás sem olyan egyszerű. Azért a vele szemben lévő Pizza Hut parkolójában vagy a Rue de la Chapelle nevű mellékutcában biztosabban találunk helyet, mint a forgalmas Route d’Arlonon.








A Génaveh viszont minden szempontból megfelel a kívánalmaknak, legalábbis az általam támasztottaknak: nemcsak azért mert luxemburgi, de azért is, mert kézi készítésű, ún. kézműves csokoládékat és pralinékat gyártanak, mégpedig ott helyben, a strasseni bolt hátsó részében. A márkanevet Géula Naveh, a csokoládékészítő mester nevéből képezték, aki férjével együtt családi vállalkozásban vezeti a céget. Madame Naveh felel a termelésért, a csokoládék minőségért, Monsieur Naveh pedig a terjesztésért. A Génaveh csokoládék nemcsak Luxembourgban, de Európa számos országában beszerezhetőek. Strassbourgban és Dubaiban pedig külön butikkal rendelkeznek. Terveik között szerepel, hogy a jövőben továbbterjeszkednek Ázsia és Amerika felé.







A Génaveh számára fontos a minőség, csak első osztályú anyagokkal dolgoznak. A bonbonokat művészi színvonalon díszítik – virágok, puttók, absztrakt minták, feliratok kerülnek rájuk. És ez még nem minden! Karácsonyra és húsvétra olyan ötletes ajándékokat vásárolhatunk itt, mint a csokipuzzle, csoki-CD vagy csokiképeslap. A csomagolásaik gyönyörűek, egyediek, nőies igényességről árulkodnak. Kiváló munkájukat a 2006-os párizsi csokoládé-kiállításon (Salon du Chocolat) különdíjjal jutalmazták.







Nem mondhatják, hogy nem vagyok alapos, mint a moseli borok esetén, itt is hősiesen teszteltem a termékeket. Gombóc Artúr irigykedve figyelhetett engem. Trüffelgolyóik whyskis, pezsgős és mézes ízesítéssel kaphatók. A tea-kollekció Earl Grey, Ceylon, mentatea, jázmin és matcha tea (japán zöldtea) ízesítésűek. A karamellás édességeket én személy szerint ki nem állhatom, számomra túl töményen édesek. Monsieur Génaveh viszont rábeszélt egy karamellás bonbonra, ami sós vajjal készült. Fantasztikus volt! Az eddig tapasztalataimmal ellentétben, ez egyáltalán nem volt gejl, csak egyszerűen tökéletes. Szintén állíthatom magamról, hogy nem vagyok odáig a gyümölcsös ízesítésű csokoládékért, de az „Art Déco Passion Fruit“ (passiógyümölcs) lenyűgöző volt. A mentás és gyömbéres ízesítésűek isteniek! A rózsaolajat tartalmazó „Rose“ fantázianevű bonbon igazi különlegesség, amit szintén érdemes kipróbálni.







Hogy senkinek ne kelljen lemondani a csokoládé élvezetéről gondoltak a laktózintoleranciában szenvedőkre, így készítenek tejtermékeket nem tartalmazó, ún. laktózmentes édességeket is. A cukorbetegek és fogyókúrázók számára cukormentes csokoládékat készítenek maltitollal édesítve, amely nincs hatással az inzulinszintre.






A honlapjukon meg lehet nézni, hogyan formázzák, díszítik a bonbonokat, pralinékat, és a szezonális kollekcióik is letölthetőek. Akit a vásárláson túl is érdekli a csokoládékészítés, az bizonyos díj befizetése ellenében esti kurzus keretében a műhelyben nézheti meg hogyan készítik a csokoládét.






Nos, kedves luxemburgi magyarok vagy Luxemburgba látogató magyar turisták, ha már unják, hogy mindig Villeroy&Boch terméket vigyenek innen haza Magyarországra, akkor látogassanak el ide egy kis finomságért.