2012. július 30., hétfő

Kermesse


Vége az óvodás éveknek, Eszter jövőre már iskolás lesz! Bár ezt csak így magunk között mondom, mert ő szentül meg van győződve róla, hogy eddig is iskolás volt, csak eddig “grande section”-os, szeptembertől meg már, ahogy ők mondják “CP”-és (etjsd: szépés) lesz. A CP, azaz a “cours préparatoir (előkészítő évfolyam), Magyarországon az első osztálynak felel meg. Nos, mivel valójában a gyerekem óvodásból első osztályos iskolás lesz, a magyarországi rokonok, barátok jogosan érdeklődtek, hogy volt-e Eszternek ballagása. Mert ugye az unokaöcsém, Zsiga most ballagott a bölcsiből, Andi barátnőm kislánya, Lili pedig az óvodából.

Nálunk viszont ilyen nem volt. Valójában nem is lett volna értelme, hiszen Eszter nem ballag el az iskolából, ugyanabban az intézményben, az École Française-ben folytatja tanulmányait, csak most már nem óvodásként, hanem iskolásként. Eszter olvasatában meg pláne nincs értelme, mert hiszen ő eddig is iskolás volt.

Azért mi sem maradtunk buli nélkül. Mint minden év végén, idén is megrendezték a kermesse-t. Az meg mi a csoda? − kérdezték erre a magyarországi ismerősök. Na hát, ez az, amit én meg nem tudok egy szóban megválaszolni. Ha mégis röviden kellene megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy ez egy olyan év végi gyereknap a francia iskolákban, ahol a szülők is jól érezhetik magukat. Ezért aztán a dolgozó szülőkre tekintettel általában szombaton tartják.

Az iskola vezetése és a szülői munkaközösség tagjai már a tavaszi szünet után elkezdik szervezni a kermesse-t. Május végétől pedig különböző fórumokon − e-mail, hirdetőtábla − hívják fel a szülők figyelmét az aktív részvételre. Az iskola titkársága mellett áll egy nagy interaktív órarend, amelynek segítségével a szülők különböző feladatokra jelentkezhetnek. Pl. 12−13 óra Madame Bonheur (bonőr) jégkrémárusítás, 13−14 óra Monsieur Parfait (párfé) felügyel a célba dobásnál, 14−15 óra Madame Sage (százs) arcfestés, 15−16 óra Monsieur Bavard (bávár) italárusítás. Mielőtt találgatni kezdenének, hogy ismerik-e mondjuk Monsieur Parfait-t megsúgom, hogy egy gyerekkönyvből vettem ezeket a karakterneveket. Ilyen nevű egyének − legjobb tudásom szerint − nem járnak az École Française-be.

A felkészülésből a gyerekek sem maradnak ám ki. Általában minden osztály külön produkcióval készül, amit az osztályteremben adnak elő a szülők gyönyörűségére. Olyan ez, mint egy anyák napi ünnepség: mindenki szurkol a saját gyerekének, hogy bele ne süljön a szövegébe, és aztán teljesen el vagyunk alélva attól, hogy mennyire édesek a gyerekek. Eszterék a már említett gyerekkönyvből − ahonnan a karakterneveket vettem −, a “Monsieur Madame”-ból készítettek egy bábelőadást, de úgy, hogy még a hozzá való bábokat is a gyerekek készítették el. Eszter Madame Chipie-t, egy kiállhatatlan, másokat bosszantó asszonyságot játszott. Hogy is mondjam, a szerep és Eszter nagyon egymásra találtak!

Az előadás után általában együtt reggelizik az osztály — szülők, pedagógusok és gyerekek együtt. Mindenki hoz magával valami enni-innivalót, amit aztán betesznek a közösbe. A szülők kicsit bájcsevegnek egymással meg a tanárokkal, azután lassan elkezdenek kiszivárogni az udvarra, ahol már állnak az italos, és ételes sátrak. A kantinban készül a menü, és ekkorra már a gyerekprogramok is kezdenek összeállni.








A iskola bejáratánál árusítják azokat a tömböket, melyek tíz darab szelvényt tartalmaznak, és ez szolgál a kermesse során fizetőeszköznek. Egy szelvény egy eurót ér. A szelvényekért bort, sört, szendvicset, jégkrémet, használt könyvet lehet venni, de egy szelvény ellenében vehetnek részt a gyerekek az ügyességi játékokban és az arcfestésben is.

Eszter legelőször az ugráló várat támadta le, aztán voltunk a labda, majd a babzsák célba dobásnál, a zsákba futásnál, és egy olyan helyen, ahol karikákba kellett beugrálni meg egy padon kellett végigszaladni. Ha a gyerekek az ügyességi versenyekben jól teljesítettek, akkor kaptak cserébe egy másmilyen színű szelvényt. A kisebbek a nekik készült feladatokért rózsaszín szelvényt, a nagyobbak a nehezebb feladatok megoldásáért sárga színű szelvényt kaptak. Amikor összegyűjtöttek pár cetlit, akkor azt be tudták váltani egy általuk kiválasztott játékra. Eszter meglehetősen sokat tanakodott, hogy a négy darab szelvényéért buborékfújó készletet, puzzle-t vagy ütőkészletet kérjen habszivacslabdákkal. Végül a buborékfújó nyert.





Tavaly ezt nyerte



Én legjobban a könyvstand 14 órai nyitását vártam, mert ilyenkor potom összegért, illetve szelvényért lehet hozzájutni francia, angol és német nyelvű könyvekhez. A nagy tolongás ellenére nekem sikerült megszereznem Charles Dickens karácsonyi énekének Disney-változatát, és egy aranyos történetet két kismalacról. Tavaly ilyenkor én is a könyves stand mögött álltam, de mivel idén a lakásfelújítás lekötötte minden energiámat, már nem volt erőm buzgolkodni.




Eszter tavaly a könyves standnál



Eszter elég hamar elfáradt, nyűgös, türelmetlen és összevissza zizegő volt. Emiatt viszonylag hamar eljöttünk, de még távoztunkban bedobtuk szelvénygyűjtőink végét egy urnába, hogy részt vehessünk a tombolán. Tavaly semmit nem nyertünk, aminek legfőbb oka az volt, hogy a gyűjtő végét darabokra szedtük, és úgy dobtuk az urnába. Na ez az, amit nem lett volna szabad. Idén egyben hagytuk, és hozzáértésünknek meg is lett az eredménye. Pár nappal később tudtuk meg, amikor valamilyen iskolai ügyet intéztünk a titkárságon, hogy nyertünk vagy fél tucat történelmi könyvet meg egy Swarowski-kristály fülbevaló klipszet. A klipsz azóta nálunk keresi rendes és szerető gazdáját.